Diş Eti Kanaması Nedir? Neden Olur?
Diş Eti Kanaması Nedir? Neden Olur?
Hayatta üç şeyin değeri kaybedilmeden bilinmez; meşguliyet gelmeden boş zamanın kıymeti, yaş almışlar kervanına katılmadan gençlik ve hastalık gelmeden sağlığın önemi. Öyle ki bunlar arasında sağlık kategorisinde yer alan diş eti kanaması can sıkan bir durumdur. Toplum arasında yaygın olarak görülen bu semptom ‘’belirti’’ durduk yere diş eti kanaması oluşması ile bireyleri endişelendirebilmektedir. Ağız ve diş sağlığı kişinin yaşam standartlarını doğrudan etkileyen hassas bir konudur, dis etleri kanamasi vakasının altında neler yattığı alanında uzman doktorlar tarafından öğrenilmeli ve bu minvalde gerekli tedavi ve yollar izlenmelidir.
Diş Eti Kanaması Nedir?
Peki diş eti kanaması nedir? Bebeklik çağında çıkmaya başlayan dişler son olarak 20’lik dişlerin oluşmasıyla bir ömür boyu ağızda muhafaza edilmektedir. Yenilen yiyeceklerin sertliği, kabuklu yiyeceklerin ağız yolu ile açılmaya çalışılması, asitli içecekler veya et gibi besinlerin diş aralarına sıkışması sonucu dişler hasar görebilmekte ve doku bütünlüğü bozularak kanama meydana gelebilmektedir. Çoğu zaman kısa süreli devam eden bu şikayet bazı olasılıklarda ise diş etinde sürekli kanama şeklinde cereyan etmektedir.
Tavsiye : Diş Eti Çekilmesi
Diş Eti Kanaması Neden Olur?
Diş eti rahatsızlığı ile karşılaşan bireyler konu ile ilgili bilgilenmek için diş eti kanaması neden olur? Sorusunun cevabını aramaktadır. Aşağıda bu sorulara cevap olacak şekilde maddelendirmelere yer verilmiştir;
- En bilinen ve önlem alınması kendi elinizde olan bir konu diş fırçasının sert şekilde ve yanlış kullanılmasıdır. Bir diğer etken ise ağız yapısına uygun olmayan fonksiyondaki fırçaların seçimidir.
- Sıradaki neden ise diş eti iltihabı olarak bilinmektedir. Dişin çeşitli bölgelerinde biriken plaklar neticesinde bu rahatsızlık oluşmaktadır. Eğer dişlerinizde iltihap oluşmuşsa bunu anlamanızın yolu fırçalama esnasında kanama meydana geliyor oluşu olabilir.
- Diş eti kanamaları konusunda yetersiz ağız hijyeni de önemli bir etkendir. Yemekler sonrası fırçalanmayan dişler ise bunun en temel yapı taşıdır. Tavsiye edilen diş fırçalama sayısı günde iki kez ve en az 2’şer dakika olmalıdır.
- Tütün yani sigara tüketimi de dis eti kanamasi rahatsızlığının nedenlerinden biridir. Sigara içeriğinde bulunan çeşitli zararlı maddeler akciğerlerimize zarar verdiği kadar dişlerinizin de sağlığına olumsuz etki etmektedir.
- Gingiva ‘’diş eti’’, diş köklerini çevreleyen pembe tabakanın ismidir. Diş etlerinde meydana gelen gingivitis semptomu ise tahriş, kızarıklık ve kanama oluşturabilmektedir.
- Hormonal değişiklikler de diş eti kanamalarına sebep olan bir durumdur. Hamilelikte diş eti kanaması, regl veya ergenlik dönemlerinde vücutta yaşanan hormon bazlı farklılaşmaların gerçekleşmesi sonucu diş eti kanamaları yaşanma sıklığı artabilmektedir. Bu durumun sebebi ise diş etine pompalanan kan debisinde ‘’hacminde’’ artış meydana gelmesidir.
- Diş eti rahatsızlığı yaşayan kişiler diş eti kanaması hangi vitamin eksikliği şeklinde bilgiler edinmeye çalışmaktadır. Sizlere vitamin eksikliğinden bahsedelim; vücutta doku yenilenmesine ve onarılmasına yardımcı olan C vitamini yeterli miktarlarda tüketilmelidir. Ayrıca K vitamini de kan pıhtılaşması evresinde rol alan bir takviye olacaktır.
Diş Eti Kanamasına Ne İyi Gelir? Diş Eti Kanaması Nasıl Geçer?
Bir sağlık kuruluşuna gitmeden önce arama motorlarına diş eti kanamasına ne iyi gelir? Yazan kullanıcıların karşısına şu bilgiler çıkacaktır;
- Diş eti kanadığında bir önlem aramak yerine öncesinde öncelikle ağız hijyenine dikkat etmelisiniz. Günde 2 kez dişlerinizi fırçalayınız ve gerekli görülüyorsa diş ipi kullanınız.
- Ağız yapınıza uygun ebatlarda ve diş hassasiyetinize uygun sertlikte ve tel sayısına sahip diş fırçası kullanınız.
- Yapabileceğiniz anlık işlerden biri de ağzınızı oksijenli su ‘’hidrojen peroksit’’ ile çalkalamak olabilir. Fakat unutulmamalıdır ki bu suyu kesinlikle yutmayınız.
- Pratik bir yöntem olan bir diğer yöntem ise tuzlu su ile gargara yapmaktır. Takribi olarak 1 bardak sıcak suyun içine 1 çay kaşığı kadar tuz ilave edip günde birkaç kez gargara yaparak ağız hijyeninizi sağlayabilirsiniz.
- Son olarak ise doktorunuz tarafından ön görülmüş ise diş eti kanaması için ilaç kullanabilirsiniz.