preloader

Blog

GEBELİKTE DİŞ ÇEKİMİ TEHLİKELİ Mİ?

GEBELİKTE DİŞ ÇEKİMİ TEHLİKELİ Mİ?

GEBELİKTE DİŞ ÇEKİMİ TEHLİKELİ Mİ?

Anne adaylarının hamilelik sürecinde tedirgin olduğu konulardan birisi de diş tedavisidir. Gebelikte diş çekimi uzun zamandır ilgili bilim alanlarındaki uzmanlar arasında tartışılan bir konudur. Geçmiş yıllarda gebelikte diş çekimi konusunda hekimlerde olumsuz bir yaklaşım hakimdi. Buna kanıt olarak da tedavi sürecindeki anestezi, röntgen ve muhtemel oluşabilecek fiziksel rahatsızlıklar gerekçe olarak gösterilirdi.

Güncel bulgular ise bu süreçlerin bebekler üzerinde ispatlanmış bir zararı olmadığını göstermektedir. Ancak yine de acil olmayan diş tedavilerinin doğum sonrasına bırakılması tavsiye edilir. Gebelikte diş çekimi zaruri olduğu takdirde ise anestezi miktarı az düzeyde olmalı ve bir uzman gözetiminde uygulanmalıdır.

GEBELİKTE DİŞ ÇEKİMİ NE ZAMAN YAPILIR?

Gebelikte diş çekiminde dikkat edilmesi gerekenlerin başında zamanlama gelir. American Pregnancy Association gebelikte diş çekimi veya başka bir diş tedavisi gerekliyse bunun ikinci üç aylık süre içerisinde yapılmasını tavsiye eder. İlk üç aylık sürede yapılan tedavilerin bebek üzerinde olumsuz bir etkisi kanıtlanmamış olsa da bu aşama bebeğin gelişiminin en savunmasız dönemidir. Gebeliğin son üç aylık aşamasında anne adaylarının diş tedavisi için dişçi koltuğuna uzanması ve uzun süre o pozisyonda durması oldukça zordur.

GEBELİKTE 20’LİK DİŞ ÇEKİMİ

Hamilelikte hormon seviyelerinin değişmesi ağız ve diş sağlığını da etkiler. Daha önce 20’lik diş rahatsızlıkları yaşayan anne adaylarının gebelik sürecinde 20’lik diş ağrısı yaşaması muhtemeldir. Gebelikte diş çekimi veya 20’lik diş operasyonlarının mecbur kalınmadıkça doğum sonrasına bırakılması tavsiye edilir. Bununla birlikte 20’lik diş ağrıları operasyonel olmayan müdahalelerle geçici olarak azaltılabilir ve bu sayede diş çekimi doğum sonrasına ertelenebilir. Şayet gebelikte 20’lik diş çekimi anne sağlığı için zaruri ise bu operasyon için en ideal dönem yine hamileliğin ikinci 3 aylık dönemidir.

GEBELİKTE DİŞ ÇEKİMİ SONRASI

Önleyici tedaviler ve diş temizliği hamilelikte daha büyük öneme sahiptir. Gebelikte diş çekimi veya benzer operasyonlar geçiren anne adaylarının uzman bir diş hekimine düzenli kontrollere gitmesi gerekir. Hem anne hem de bebek sağlığı için günde en az iki kez diş fırçası ve diş teli ile temizlik yapılmalıdır.