PEDODONTİ ÇOCUK DİŞ
SAKARYA PEDODONTİ ÇOCUK DİŞ
Pedodonti 0-14 yaş grubu çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlığını koruyan ve oluşan hastalıkları tedavi eden diş hekimliği dalıdır. Çocuk hastalarda başarının temelini hasta-hekim ilişkisi oluşturmaktadır. Kurulan iletişim sayesinde çocuğun korku ve endişesi azaltılabilir, kendini güvende hissetmesi, uyumlu olması sağlanır.
Süt dişleri normal dişlere oranla çürümeye daha yatkınlardır, daha kolay ve hızlı çürürler. Çürük ihtimalini azaltmak için bazı malzemeler kullanılmaktadır, bunlardan birisi; “fissür örtücü” dediğimiz malzemedir. Çürüğe yatkın olan azı dişleri,daimi büyükazı ve küçükazı dişlerinin çiğneme yüzeylerindeki oluk ve çukurcukların kapatılması amacıyla uygulanan fissür örtücülerle dişler çürükten korunacaklardır. Dişleri çürüğe karşı güçlendirmek için kullanılan diğer bir uygulama da topikal flor uygulamasıdır. Çocuklar için oldukça eğlenceli ve dişhekimi korkusunu azaltan bu yöntemle diş minesi kuvvetlenir ve çürük riski azalmış olur.
Süt dişlerindeki çürükler de kalıcı dişlerde olduğu gibi dolgu, kanal tedavisi gibi yöntemlerle tedavi edilmelidir. “Nasıl olsa değişecek!” düşüncesiyle bu dişlerin tedavi edilmemesi ve çekilmesi ileride tedavisi daha zor sorunlara sebep olur. Süt dişlerinin beslenmede büyük önemi vardır. Çürük dişleri olan veya süt dişleri çekilmiş olan çocuklar rahat yemek yiyemedikleri için gelişimleri de olumsuz etkilenmektedir. Erken kaybedilmiş olan süt dişlerinin yerlerini korumak amacıyla sabit ya da hareketli yer tutucu apareyler kullanılmalıdır. Süt dişleri herhangi bir nedenden dolayı kaybedildiğinde 6 hafta içinde diğer dişler bu boşluğa doğru kaymaya ve çekilmiş olan süt dişlerinin yerini kapatmaya başlarlar. Bu durum altta sürecek olan daimi dişin olması gerektiği yerden sürmesine engel olur ve dişlerde çarpıklığa, erken yaşta ortodontik problemlere sebep olur.
Süt dişlerindeki çürükler; ağrı ile çocuğun çok küçük yaşlarda tanışmasına ve gelecekte bazı fobileri olmasına neden olabilir. Çocuklar çürüğün erken dönemindeki hafif ağrılara zamanında tepki vermez, olayı ancak şiddetli ağrı olduğunda fark ederler ki bu durumda çok geç kalınmış olabilir. Bu nedenle 6 ayda bir düzenli diş hekimi kontrolüne gidilmelidir.